poniedziałek, 25 kwietnia 2016

SPECJALNE POPISOWE DANIE OD EMILECZKI- Mus czekoladowy na owocowej pierzynce ❤🍴

 Mogę bez wątpienia stwierdzić, że jest to moje popisowe danie. Robiłam ten deser wiele razy i przyznam, że wiele razy mi nie wychodził. Ale wszystko przez to, że nie dobrałam właściwych proporcji. Teraz wszystko jest idealnie. Podałam go mojej rodzinie i byli zachwyceni. Świetna propozycja na domówkę, ale też na spokojne popołudnie. Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Nie jest niezdrowy, a to sobie cenię gdy komponuję przepisy. Zapraszam!

 Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado (WSKAZÓWKA: Gdy kupujemy awokado w sklepie to jest ono zazwyczaj twarde. Nie polecam robienia czegoś z awokado, które jest dopiero co przyniesione ze sklepu. Ja zawsze jak kupuje awokado to ono leży gdzieś w kuchni przez ponad tydzień. Dopiero po takim czasie można przystąpić do robienia czegokolwiek z awokado)
  • 1 banan (gdy awokado jest większe, można użyć dwóch bananów)
  • płaska łyżeczka kakao
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 spore garście owoców jagodowych (gdy nie ma na nie sezonu można użyć mrożonych)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
 Sposób przygotowania:
  1. Owoce jagodowe zmiksuj i wyłóż do szklanek.
  2. W osobnym pojemniku zmiksuj banana, awokado z kakao i miodem na gładką masę.
  3. Na owocową pierzynkę dodaj jogurt, a na jogurt mus z banana i awokado.
  4. Posiekane orzechy obtocz w jednej kropelce miodu tak aby się skleiły. Do tej czynności można też użyć tego co zostało z czekoladowej masy w opcjonalnej ilości.
  5. Sklejone orzechy dodaj na wierzch całego deseru i przyklep je łyżką.
S m a c z n e g o !
 
E.
 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz