sobota, 9 kwietnia 2016

Jajka w papryce

 Ten przepis będzie z tych "mniej fit". Wymyśliłam go spontanicznie rano, kiedy to kombinowałam co zrobić z wykorzystaniem mojej pięknej żółtej papryki. Można by to nazwać nowocześniejszą wersją jajek sadzonych. Tradycyjnie- proste w przygotowaniu no i oczywiście smakuje obłędnie. Propozycja na śniadanie, ale też na leniwy obiad oraz kolację na ciepło. Dla osób takich jak ja, czyli zdrowo odżywiających się myślę, że takie jajka raz na dwa tygodnie nie będą wielkim przestępstwem. Zapraszam!

 Składniki:
  • pół papryki (kolor jest dowolny)
  • 2 jajka
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba
 Sposób przygotowania:
  1. Dodaj na patelnię masło klarowane i poczekaj, aż się nagrzeje.
  2. Po paru minutach na patelni umieść paprykę, pokrojoną wcześniej na cienkie plasterki, wydrążając z niej miąższ.
  3. Smaż przez około 3-5 min, aż papryka się podpiecze.
  4. Gdy papryka będzie już wystarczająco usmażona rozbij prosto do jej plasterków jajka i czekaj, aż się usadzą.
  5. Gdy jajka będą już usadzone to nałóż na nie po jednej kromce chleba i ostrożnie razem z jajkami je obróć.
  6. Smaż jeszcze prze 5 min, by kromki stały się chrupiące i zdążyły przylgnąć do jajek.
  7. Gotowe danie ostrożnie wyłóż na talerz. Można ozdobić szczypiorkiem.
Smacznego!
E.
 










 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz