poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Jaglanka... czyli bezglutenowe śniadanie!

 Jesteś na diecie bezglutenowej? Jeśli tak to dobrze trafiłeś, ponieważ dziś chciałabym zaproponować coś dla tych, którzy glutenu unikają lub są też na niego uczuleni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby codziennie zjadać pożywne śniadanie w postaci owsianki, nie jedząc glutenu- wystarczy tylko zmienić rodzaj płatków. Płatki jaglane to świetny zamiennik płatków owsianych. Dlatego też przedstawiam Wam przepis na jaglankę, która jest równie smaczna i możemy do niej dodać to co chcemy.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • szklanka wody lub mleka (jeśli chcemy, aby danie było całkowicie bezglutenowy wybierajmy napój roślinny)
  • łyżeczka ksylitolu
  • kilka ziaren granatu
  • 1 banan
  • kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:

  1. Płatki jaglane gotuj na wodzie lub mleku razem z łyżeczką ksylitolu do uzyskania gęstej konsystencji.
  2. Po ugotowaniu dodaj obranego, pokrojonego banana i wydrążone ziarna granatu.
  3. Na koniec posyp orzechami włoskimi.
S m a c z n e g o !
E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz