Nie potrafię wyrazić słowami mojej miłości do awokado, a mimo to nadal nie wiem czy to owoc czy warzywo. W każdym razie uwielbiam je na słodko, jak i na słono. Dzisiaj proponuje go wykorzystać w formie pasty. Można ją podawać na kanapkach, waflach ryżowych, ale też jeść samodzielnie, np. tak jak ja :)
Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis.
Awokado ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, witamin i cennych minerałów. Jest źródłem zdrowych tłuszczy. Może śmiało zastępować masło. No to co? Chyba już wiadomo, czemu tak bardzo je kocham. Korzystając z okazji chciałam Was zachęcić do zdrowego trybu życia. Zalety mogłabym wymieniać i wymieniać- przede wszystkim lepsze samopoczucie. Na zdrowie!
Składniki:
(na jedną porcję)
1/2 awokado (miękkie)
1 jajko
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 pomidora
sól, pieprz
Sposób przygotowania;
1. Awokado rozgnieć na gładką papkę.
2. Dodaj do niej wyciśnięty ząbek czosnku i sok z cytryny.
3. Ugotuj jajko na twardo, pokrój w kostkę i dodaj do pasty.
4. Na koniec dodaj sól, pieprz i opcjonalnie ulubione przyprawy- wszystko wymieszaj.
5. Podawaj na kanapkach/waflach z plasterkami pomidora na wierzchu.
S m a c z n e g o !
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz