niedziela, 15 stycznia 2017

Pasta z awokado


Nie potrafię wyrazić słowami mojej miłości do awokado, a mimo to nadal nie wiem czy to owoc  czy warzywo. W każdym razie uwielbiam je na słodko, jak i na słono. Dzisiaj proponuje go wykorzystać w formie pasty. Można ją podawać na kanapkach, waflach ryżowych, ale też jeść samodzielnie, np. tak jak ja :)

Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis.

Awokado ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, witamin i cennych minerałów. Jest źródłem zdrowych tłuszczy. Może śmiało zastępować masło. No to co? Chyba już wiadomo, czemu tak bardzo je kocham. Korzystając z okazji chciałam Was zachęcić do zdrowego trybu życia. Zalety mogłabym wymieniać i wymieniać- przede wszystkim lepsze samopoczucie. Na zdrowie!


Składniki:
(na jedną porcję)

1/2 awokado (miękkie)

1 jajko

ząbek czosnku

sok z 1/2 cytryny

1/2 pomidora

sól, pieprz

Sposób przygotowania;

1. Awokado rozgnieć na gładką papkę.

2. Dodaj do niej wyciśnięty ząbek czosnku i sok z cytryny.

3. Ugotuj jajko na twardo, pokrój w kostkę i dodaj do pasty.

4. Na koniec dodaj sól, pieprz i opcjonalnie ulubione przyprawy- wszystko wymieszaj.

5. Podawaj na kanapkach/waflach z plasterkami pomidora na wierzchu.

S m a c z n e g o !


E.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz