sobota, 7 stycznia 2017

"Tofucznica" z papryką

 Ostatnio wpadł do mojej kuchni nowy składnik- tofu. Jest to sfermentowana soja, często używana przez wegetarian i wegan unikających nabiału jako zamiennik. W porównaniu z białym serem jest mniej kwaśniejsza- w zasadzie nie ma w ogóle smaku. Zrobiłam z tofu coś w stylu jajecznicy i muszę przyznać, że dobrze przyprawiona z papryką świetnie współgra. Jako osoba zdrowo odżywiająca się nabiału nie unikam. Jednocześnie wiem, że krąży wokół niego sporo kontrowersji. Uważam, że spożywanie go w umiarkowanych ilościach przy braku nietolerancji nie jest niczym złym. Mogę śmiało polecić tofu i na pewno będę go często używała w kuchni. Nie jest drogi bo za jedną kostkę (180g) zapłaciłam w lidlu około 3zł. Zapraszam!


Składniki (na jedną porcję):

180g tofu

pół papryki

sól, pieprz

łyżeczka masła klarowanego

2-3 kromki zdrowego chleba (razowy, żytni, a ostatnio mój fenomen- czystoziarnisty, bez mąki- musicie spróbować!)


 Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozpuść masło.

2. Paprykę podsmaż, aby zmiękła.

3. Gdy papryka będzie miękka, dodaj pokruszone tofu i  smaż na złoty kolor

4. Między czasie dodaj sól, pieprz i opcjonalnie- ulubione przyprawy.

5. Podawaj z kromkami chleba.

S m a c z n e g o !


E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz