wtorek, 8 marca 2016

Musli w kremie

Fit, fit i jeszcze raz fit. Mocne doładowanie energii na początek dnia czy też między obiadem, a kolacją. Proste? Pewnie, że proste! Prezentuje tu skomponowany przeze mnie przepis, który cieszy się swoją popularnością od lat- musli. Tylko w przerobionej formie. Jakiej? Przekonajcie się sami :)

 Składniki: (dla jednej osoby):
  • 1 duży banan
  • 2 średniej wielkości kiwi
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 3 daktyle
  • garść migdałów
  • spora garść orzechów włoskich posiekanych
  • garść żurawiny (świeżej lub suszonej)
  • kilka rodzynek
  • garść wiórek kokosowych
  • garść pestek dyni
UWAGA! Nie musicie się trzymać dokładnych, wskazanych przeze mnie proporcji. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcecie zrobić "musli" dla większej ilości osób to po prostu zwiększcie ilość podanych produktów ;)


 Sposób przygotowania:
  1. Do pojemnika wrzuć banana i zacznij miksować przez ok. 1 minutę stopniowo dodając wszystkiego wyżej wymienione składniki oprócz kiwi i jogurtu.
  2. Gdy masa już będzie gotowa 1/2 jej zawartości umieść w np. pucharku. Na to połóż ok. 1 czubatą łyżkę jogurtu i tak na przemian aż do wypełnienia połowy zawartości pucharka.
  3. Następnie włóż do pojemnika (może być ten sam, który był wcześniej) 2 kiwi i wszystkie wymienione wyżej składniki (bez jogurtu i banana, oczywiście).
  4. Zacznij ponownie miksować do uzyskania aksamitnego kremu. Pamiętaj żeby więcej czasu poświęcić na miksowanie kiwi, ponieważ zawiera ono czarne drobinki, które po tej czynności mogą źle smakować gdy nie zmiksujemy ich dobrze. Jednakże gdyby wyszły wam (mimo długiego blendowania) za gorzkie to dosłodźcie je czubatą łyżeczką miodu.
  5. Gdy masa z kiwi będzie już gotowa to powtarzaj tę samą czynność co z bananem. Czyli krem-jogurt i na zmianę. Możemy to nazwać "przekładańcem".
  6. Gdy danie będzie już gotowe to możesz na górze jeszcze posypać np. posiekanymi orzechami włoskimi.
 
Smacznego!
E.
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz