sobota, 17 grudnia 2016

Bujny omlet z dodatkami :)

   Ostatnio bardzo popularne stały się śniadania białkowo-tłuszczowe. Nic dziwnego, ponieważ przynoszą bardzo dobre korzyści. Między innymi zabezpieczają przed spadkiem cukru we krwi oraz pojawieniem się uczucia senności po posiłku. Oczywiście- jak sama nazwa wskazuje- jest to posiłek składający się wyłącznie z białka i tłuszczu. Osobiście mi takie śniadania służą, ale nie znaczy to, że jem je codziennie. Najczęściej co drugi dzień- przecież nie mogłabym porzucić moich ukochanych owsianek i jaglanek. Dzisiaj proponuję jeden z przykładów takich śniadań. Ten przepis można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji. Przyznam, że omlety to chyba moja ulubiona opcja, no i te dodatki! Musicie koniecznie spróbować!

 Składniki:

2-3 jajka

ulubione przyprawy

kilka pomidorków koktajlowych/1 mały pomidor

łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego

kilka plastrów mozarelli/sera fety

garść rukoli

1/2 awokado

1/2 ogórka świeżego

2 kabanosy drobiowe dobrej jakości



Sposób przygotowania:
  1. Wbij jajka do miski, dodaj przyprawy i roztrzep.
  2. Na patelni rozpuść masło/olej, zaczekaj aż się nagrzeje.
  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojonego pomidora lub pomidorki i poczekaj aż zmięknie.
  4. Wylej na patelnie masę na omlet.
  5. Połóż na patelni plastry mozarelli/fety i poczekaj, aż wszystko się zetnie.
  6. Gotowego omleta wyłóż na talerz, dodaj rukolę i złóż w pół.
  7. Podawaj z awokado, ogórkiem i kabanosami.
S m a c z n e g o !

E.




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz