Ostatnio bardzo popularne stały się śniadania białkowo-tłuszczowe. Nic dziwnego, ponieważ przynoszą bardzo dobre korzyści. Między innymi zabezpieczają przed spadkiem cukru we krwi oraz pojawieniem się uczucia senności po posiłku. Oczywiście- jak sama nazwa wskazuje- jest to posiłek składający się wyłącznie z białka i tłuszczu. Osobiście mi takie śniadania służą, ale nie znaczy to, że jem je codziennie. Najczęściej co drugi dzień- przecież nie mogłabym porzucić moich ukochanych owsianek i jaglanek. Dzisiaj proponuję jeden z przykładów takich śniadań. Ten przepis można dowolnie modyfikować w zależności od preferencji. Przyznam, że omlety to chyba moja ulubiona opcja, no i te dodatki! Musicie koniecznie spróbować!
Składniki:
2-3 jajka
ulubione przyprawy
kilka pomidorków koktajlowych/1 mały pomidor
łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego
kilka plastrów mozarelli/sera fety
garść rukoli
1/2 awokado
1/2 ogórka świeżego
2 kabanosy drobiowe dobrej jakości
Sposób przygotowania:
Wbij jajka do miski, dodaj przyprawy i roztrzep.
Na patelni rozpuść masło/olej, zaczekaj aż się nagrzeje.
Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojonego pomidora lub pomidorki i poczekaj aż zmięknie.
Wylej na patelnie masę na omlet.
Połóż na patelni plastry mozarelli/fety i poczekaj, aż wszystko się zetnie.
Gotowego omleta wyłóż na talerz, dodaj rukolę i złóż w pół.
Podawaj z awokado, ogórkiem i kabanosami.
S m a c z n e g o !
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz