Znudził ci się wiecznie ten sam rodzaj płatków? Masz już dość owsianki? Jeśli tak to dziś mam dla Ciebie świetny zamiennik płatków owsianych- płatki orkiszowe. Pamiętajmy, że na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko i wyłącznie płatków owsianych. Mamy do wybory również jaglane, żytnie, ryżowe. Jednym słowem jest w czym wybierać, naprawdę! Myślę, że spróbowałam już chyba wszystkich rodzai płatków i mogę stwierdzić, że najlepiej sprawdzają się u mnie jaglane. Teraz kolej na ciebie! Zachęcam, ponieważ każdy rodzaj płatków ma wiele różnych właściwości prozdrowotnych, na co ja- jak już możecie wiedzieć- bardzo zwracam uwagę. Najlepiej będzie jeśli na śniadanie w każdy inny dzień zjemy inny rodzaj płatków. Wtedy będziemy mieć pewność, że dostarczamy wszystkich potrzebnych makroelementów do naszego organizmu. Na zdrowie!
Składniki:
5 łyżek płatków orkiszowych
szklanka mleka/ wody
łyżeczka kakao
łyżeczka ksylitolu/ miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
1 banan
1/2 mango
garść orzechów laskowych
łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Płatki ugotuj na mleku/wodzie z dodatkiem kakao, imbiru, cynamonu, ksylitolu/miodu=> jeśli chcemy dodać miód to proponuję to zrobić gdy orkiszówka się już ugotuje i ostygnie- wtedy nie straci on swoich właściwości.
- Do ugotowanej orkiszówki dodaj pokojonego banana, pokrojone mango, posiekane orzechy i wiórki.
S m a c z n e g o !
E.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz