środa, 21 grudnia 2016

Kakaowa orkiszówka z mango

 Znudził ci się wiecznie ten sam rodzaj płatków? Masz już dość owsianki? Jeśli tak to dziś mam dla Ciebie świetny zamiennik płatków owsianych- płatki orkiszowe. Pamiętajmy, że na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko i wyłącznie płatków owsianych. Mamy do wybory również jaglane, żytnie, ryżowe. Jednym słowem jest w czym wybierać, naprawdę! Myślę, że spróbowałam już chyba wszystkich rodzai płatków i mogę stwierdzić, że najlepiej sprawdzają się u mnie jaglane. Teraz kolej na ciebie! Zachęcam, ponieważ każdy rodzaj płatków ma wiele różnych właściwości prozdrowotnych, na co ja- jak już możecie wiedzieć- bardzo zwracam uwagę. Najlepiej będzie jeśli na śniadanie w każdy inny dzień zjemy inny rodzaj płatków. Wtedy będziemy mieć pewność, że dostarczamy wszystkich potrzebnych makroelementów do naszego organizmu. Na zdrowie!

Składniki:

5 łyżek płatków orkiszowych

szklanka mleka/ wody

łyżeczka kakao

łyżeczka ksylitolu/ miodu

szczypta imbiru

szczypta cynamonu

1 banan

1/2 mango

garść orzechów laskowych

łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Płatki ugotuj na mleku/wodzie z dodatkiem kakao, imbiru, cynamonu, ksylitolu/miodu=> jeśli chcemy dodać miód to proponuję to zrobić gdy orkiszówka się już ugotuje i ostygnie- wtedy nie straci on swoich właściwości.
  2. Do ugotowanej orkiszówki dodaj pokojonego banana, pokrojone mango, posiekane orzechy i wiórki.
S m a c z n e g o !

E.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz